Silberberg House

SILBERBERG HOUSE (2020-2022)
Lugar. Paseo Cedros 2, Comunidad 11 D, Boadilla del Monte, Madrid, España
Quantity Surveyor. Baldomero Álvarez Redondo
Client. José María Silberberg y María Priego.

This small extension and reform project of the ground floor and underground floor for a single-family home seeks to generate new relationships between the main spaces of the house (living room/dining room/terrace/kitchen/games room) and to create greater amplitude for them. This is achieved not only by the demolition of the rear wall of the house, which is moved one meter outward, and the construction of a new porch occupying the entire facade in connection with the garden, but also through the openness that now grants it as a unified space. To generate this rear extension, it is also necessary to cover an unused sunken patio, linking the games room with the main room through its cross view in section.

One of the main design issues is to strike a balance between spatial containment and fluidity. This is pursued following two design attitudes. The first is to grant certain independence to each of the main architectural elements that are incorporated. Thus, the pyramidal pillars or the frieze made up of gigantic IPN 600 beams, with their autonomy and particular visual weight, anchor points of reference within a space that is otherwise completely fluid. The second is to generate a certain ambiguity of the limits themselves through displacements and tensions. This is manifested for example in how the glass enclosure is superimposed over the sunken patio. Furthermore, this sliding enclosure, with hardly any frame and a large format, produces reflections and transparencies depending on its layout, generating doubts about what is inside and what is outside. Also, the line of elements embedded in the pre-existing enclosure (columns, downspouts, rise of installations), is voluntarily shown as a heterogeneous group in which a somewhat ambiguous order is intuited, and which in turn is superimposed on the new closing line creating a spatially expanded boundary. Finally, traditionally suburban perimeter closure elements, such as the hedge, appear over the enclosure of the house itself, although this hedge must still grow for the aforementioned effect to be appreciated.

ES>